×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

kelder-dichten.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van waterlekken in kelders?

Kelders, de vaak vergeten ruimtes van onze huizen, zijn onderhevig aan diverse problemen, waarbij waterlekken bovenaan de lijst staan. Deze waterlekken kunnen variëren van kleine druppeltjes tot grote overstromingen, afhankelijk van de oorzaak en omstandigheden. In dit artikel gaan we dieper in op de meest voorkomende oorzaken van deze waterlekken in kelders.

Slechte waterdichting aan de buitenkant

De eerste verdedigingslinie tegen waterlekken in de kelder is een goede waterdichting van buitenaf. Als deze buitenkant niet correct of onvoldoende waterdicht is, kan water door muren en funderingen sijpelen. Dit kan het gevolg zijn van ouderdom, slecht onderhoud, of het gebruik van materialen van lage kwaliteit tijdens de bouwfase.

Grondwaterdruk

Grondwaterdruk speelt een cruciale rol. Als het grondwaterpeil stijgt, bijvoorbeeld door langdurige regenval of smeltende sneeuw, neemt de druk op de funderingsmuren toe. Dit kan leiden tot scheuren waarlangs water de kelder binnenstroomt.

Slechte afwatering

Een slecht ontworpen of geblokkeerde afwatering kan een directe oorzaak zijn van waterlekken. Als regenwater niet effectief van het huis wordt weggeleid, kan het zich ophopen rond de fundering en uiteindelijk in de kelder terechtkomen.

Tabel: Invloed van afwatering op waterlekken in kelders

Afwateringsfactor Effect op waterlekken
Dakgoten en regenpijpen Leiden water weg van fundering
Grondhelling Bevordert afvoer weg van huis
Landschapsontwerp Kan wateraccumulatie verminderen
Afvoersystemen Voorkomt accumulatie in huis

Ouderdom en slijtage

Zoals alle bouwcomponenten, slijten kelderwanden en -vloeren met de tijd. Ouderdom kan leiden tot scheuren, gaten, en andere structurele problemen die waterlekken veroorzaken.

Constructiefouten

Soms liggen de problemen bij de constructie zelf. Als een kelder niet correct is gebouwd of als er inferieure materialen zijn gebruikt, kan dit leiden tot problemen zoals waterlekken. Dit is vaak het geval bij oudere huizen of doe-het-zelf kelderrenovaties.

Binnenleidingen

Het is ook belangrijk om binnenleidingen te controleren. Lekkende leidingen, kapotte waterverwarmers, of defecte wasmachines in de kelder kunnen onopgemerkt blijven en voor aanzienlijke waterproblemen zorgen.

Seizoensgebonden veranderingen

Seizoensgebonden veranderingen kunnen ook een rol spelen. In gebieden waar de grond in de winter bevriest, kan de daaropvolgende dooi leiden tot een plotselinge toename van de grondwaterstand, wat druk op de kelderwanden veroorzaakt.

Hydrostatische druk

Hydrostatische druk wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van water in de grond rondom de fundering. Dit kan resulteren in water dat door de keldermuren of -vloeren heen perst, vooral na zware regenval.

Beschadiging door ongedierte

Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen knaagdieren en andere ongedierte bijdragen aan waterproblemen door het graven van gangen nabij funderingsmuren, wat kan leiden tot zwakke plekken waar water kan binnendringen.

Conclusie

Het identificeren van de oorzaak van waterlekken in kelders is de eerste stap naar een effectieve oplossing. Of het nu gaat om externe waterdruk, constructieproblemen, of iets anders, het aanpakken van deze problemen kan helpen om de kelder droog, veilig en bruikbaar te houden. Regelmatig onderhoud en inspectie kunnen veelvoorkomende problemen vroegtijdig aan het licht brengen en helpen voorkomen. Het is essentieel om actie te ondernemen bij de eerste tekenen van waterlekken in de kelder. Soms kunnen eenvoudige oplossingen, zoals het verbeteren van de afwatering rond het huis of het herstellen van kleine scheuren, al voldoende zijn. In andere gevallen kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen. Onthoud dat het voorkomen van waterlekken niet alleen uw kelder beschermt, maar ook bijdraagt aan de algehele integriteit en waarde van uw huis.

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

Vochtproblemen in de kelder laat je best niet ongemoeid. Vraag vandaag nog offertes aan bij verschillende vochtspecialisten, en je vochtproblemen zijn binnenkort van de baan. Vul ons offerteformulier in, zodat wij de beste vochtspecialisten in jouw buurt kunnen uitzoeken.

Vergelijk offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

kelderdichting specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen van kelderdichting
Hoe beginnen aan kelderdrainage?
Lees onze blog over kelderdichting